funkcja
adaś:
Funkcja f kazdej liczbie calkowitej dodatniej przyporzadkowuje liczbe jej dzielnikow
naturalnych.
Jaką własność mają te liczby n, dla ktorych f(n) jest liczba nieparzysta ?
nie wiem jak się zabrać za to , o co biega z tą własnością...
to co ja wnioskuje to:
np.f(4)=2,4,1
np.f(5)=5,1
np. f(6) = 2,1,6,3 ←dzielniki naturalne czyli inaczej nasze y.
np. f(7)= 7,1
np.f(8)=4,2,8,1
np.f(9)=3,1,9
np.f(10)=10,1,5,2
jaką własność mają te liczby n dla których f(n) czyli nasze y jest liczbą nieparzystą.
skoro ma f(n) czyli nasze y ma być nie parzysta to liczby takie jak z powyższych przykładów
1,3,1,5,1 są nie parzyste, i teraz nie wiem co z tą własnością może, że co druga liczba ma
przeważającą liczbę nieparzystych dzielników?
29 wrz 18:14
Basia:
liczbę dzielników, a nie te dzielniki, bo to nie byłaby funkcja
f(1)=1
f(2)=2
f(3)=2
f(4) =3
f(5) =2
f(6)=4
f(7)=2
f(8) =4
f(9)=3
wypisz sobie jeszcze kilkanaście, powinieneś wtedy coś zauważyć
29 wrz 18:19
adaś:
f(10)=4
f(11)=2
f(12)=6
f(13)=2
f(14)=4
f(15)=4
f(16)=5
f(18)=5
f(19)=2
f(20)=6
f(21)=4
f(22)=4
f(23)=2
zauważam że raz wartości rosną a raz maleją
29 wrz 18:37
Basia:
f(18) = 6 (dzielniki: 1,2,3,6,9,18)
wypisz teraz te liczby, dla których wartość funkcji jest nieparzysta
to są: 1; 4; 9; 16; 25;...........................
widzisz jaką mają cechę wspólną ?
29 wrz 18:40
adaś:
dla argumentów parzystych funkcja przyjmuje wartości nieparzyste? Ale ta jedynka mi
nieodpowiada
29 wrz 18:51
adaś: pomoże ktoś ?
29 wrz 20:05
Buuu: Argument Dzielniki Ilość dzielników Parzysta / Nieparzysta
1 1 1 N
2 1,2 2 P
3 1,3 2 P
4 1,2,4 3 N
5 1,5 2 P
6 1,2,3,5 4 P
7 1,7 2 P
8 1,2,4,8 4 P
9 1,3,9 3 N
10 1,2,5,10 4 P
11 1,11 2 P
12 1,2,3,4,6,12 6 P
13 1,13 2 P
14 1,2,7,14 4 P
15 1,3,5,15 4 P
16 1,2,4,8,16 5 N
17 1,17 2 P
18 1,2,3,6,9,18 6 P
19 1,19 2 P
20 1,2,4,5,10,20 6 P
21 1,3,7,21 4 P
22 1,2,11,22 4 P
23 1,23 2 P
24 1,2,3,4,6,8,12,24 8 P
25 1,5,25 3 N
26 1,2,13,26 4 P
27 1,3,9,27 4 P
28 1,2,4,7,14,28 6 P
29 1,29 2 P
30 1,2,3,5,6,10,15,30 8 P
31 1,31 2 P
32 1,2,4,8,16,32 6 P
33 1,3,11,33 4 P
34 1,2,17,33 4 P
35 1,5,7,35 4 P
36 1,2,3,4,6,9,12,18,36 9 N
Zestaw ze sobą same czerwone liczby. czym one są
29 wrz 20:27
adaś: dziękuje bardzo za to, te liczby są kwadratem 2*2=4 ,3*3=9 ,5*5=25,6*6=36 , i co dalej ?
29 wrz 20:38
adaś: ?
30 wrz 17:41
Δelta: Czyli n musi być kwadratem liczby całkowitej większej od zera (np. 1*1=1, 2*2=4, 3*3=9, 4*4=16,
5*5=25 itd.
18 sty 17:19