pomoc
Edzio: prosiłbym o pomoc.
Narysuj wykres funkcji f(x)= 2|x
2 + x| − 4
nie mam pojęcia jak opuścić wartosć bezwzględna
29 wrz 17:48
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: Sprawdz kiedy x2+x>0. To tak na dobry początek.
29 wrz 17:56
Beti:

lub tak:
1
o rys. wykres funkcji y = 2x
2 + 2x − 4 −−> f
1 (obl. m. zer. i wierzchołek)
2
o zostawiasz tę część wykresu, która odpowiada x nieujemnym oraz jej symetryczne odbicie
względem osi y −−> f
2
29 wrz 18:16
Basia: przecież to nieprawda Beti
29 wrz 18:22
Basia:
x2+x≤0 ⇔ x(x+1)≤0 ⇔ x∊<−1;0>
czyli mamy
2x2+2x−4 dla x∊(−∞;−1)∪(0;+∞)
f(x) =
−2x2−2x−4 dla x∊<−1;0>
29 wrz 18:31
Basia:

wykres to to zielone (trochę słabo widać)
29 wrz 18:35
pigor: ... no to może więcej ...

światła i np. tak :
f(x)=2|x
2+x|−4= 2|x(x+1|−4= (2(x
2+x)−4 ∧ x(x+1) ≥0) ∨ (2(−x
2−x)−4 i x(x+1)<0) ⇒
{ 2x
2+2x−4 , gdy x≤ −1 ∨ x ≥0 ;
f(x)= { ⇔
{−2x
2−2x−4 , gdy −1< x <1 ,
{ 2(x
2+2x+1−5) , gdy x∊(−
∞;−1> U <1;+
∞)
⇒ f(x)= { ⇔
{−2(x
2+2x+1+3) , gdy x∊(−1;1) ,
{ 2(x+1)
2−5 , gdy x∊(−
∞;−1> U <1;+
∞)
⇔ f(x)= {
{−2(x+1)
2+3 , gdy x∊(−1;1),
... i rysujesz części dwóch parabol : jedną o wierzchołku W=(−1,−5) i ramionach do góry w
sumie przedziałów x∊(−
∞;−1> U <1;+
∞) i drugiej paraboli część o W=(−1,3) i ramionach do dołu
w przedziale x∊(−1;1), także musisz jeszcze obliczyć punkty przecięcia się tych parabol (o
ile istnieją) , no i ich miejsca zerowe byłyby istotne dla w miarę dokładnego narysowania
tych parabol . ...
29 wrz 18:42
pigor: ... zobaczyłem wykresy Basia i widze swój błąd , bo nie wymnożyłem przez 2 , wtedy będą
inne rzędne wierzchołków paraboli mianowicie −10 lub drugie 6 . ...
29 wrz 18:46
pigor: ... a może i coś więcej się znajdzie

, ale znikam i nie będę szukał już.
29 wrz 18:47
Basia: przecież wymnożyłeś;
błąd masz tutaj
2x2+2x−4 = 2(x2+2x+1−5)
to raczej nie jest prawdą
2x2+2x−4 = 2(x2+x−2) = 2(x2+x+14 − 14−2) =
2[(x+12)2 − 94] = 2(x+12)2 − 4,5
W(−0,5; −4,5)
w drugim jest ten sam błąd
29 wrz 19:00
pigor: ... racja, dzięki Basia ,
29 wrz 19:56
Mila:

Wykres f(x), u Basi masz rozpisane.
29 wrz 21:11