nalezy obliczyc i podac dlaczego wynik z kalkulatora jest bledny
Agata: A=8112−924 B=8112+1−924 oblicz
29 wrz 17:31
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI: A=0, B=1
Wynik z kalkulatora bedzie błedny zapewne dlatego, że liczba 8112 ma tyle cyfr, że nie
mieszczą się w okienku kalkulatora, więc liczba ta będzie zaokroglona, i podobnie z liczbą
924.
29 wrz 17:47
Agata: Dziekuje,wiem jaki powinien byc wynik ,mamy wytlumaczyc dlaczego kalkulator w obu przypadkach
podaje 0,kalkulator jest dobry i taki powinien dac wynik tylko dlaczego?
30 wrz 10:07
Aga1.: A=8112−924=(92)12−924=924−924=0
30 wrz 10:25
Aga1.: Poprawka 8112=(92)12=924
30 wrz 10:26