trygonometria-czarna magia;/
agnes11: Nie mam w ogóle głowy do trygonometrii

Jak rozwiazac takie zadanie:
W rombie o boku 4cm dłuzsza przekatna ma 6cm. Jakie miary maja katy tego rombu?
Wytlumaczcie mi to jakos jasno plissss
29 wrz 17:24
Święty: Znasz tw. cosinusów?
29 wrz 17:26
agnes11: Tak ale nie wiem jak zastosowac...
29 wrz 17:29
Basia:
najszybciej z twierdzenia cosinusów
6
2 = 4
2+4
2 − 2*4*4*cosα
36 = 32−32cosα
32cosα = −4
szukasz w tablicach kąta β którego cosinus jest najbliższy tej liczbie
i to jest kąt ostry rombu; α=180−β
29 wrz 17:29
agnes11: Dzieki serdeczne
29 wrz 17:55