pomocy niech ktoś mi to zrobi
marta: pomocy niech ktoś mi to zrobi
przedstaw dane wyrażenie jako jeden logarytm
a) 1/3log3 8n−2log3 5n =log3 ∛8n−log3 (5n)² =log3 ∛8n/25n² =log3 2∛n/25n² =
log3 2/25 n(−1 i 2/3)
29 wrz 16:29
marta: chodzi mi o dokładne rozpisanie A nie widzę dokładnie
29 wrz 16:30
marta: i nie rozumię
29 wrz 16:31
Aga1.: Po kolei
| 1 | |
| log38n=log3(8n)1/3=log33√8n=log33√8*3√n= |
| 3 | |
log
32
3√n
29 wrz 16:38
Aga1.: 2log
35n=log
3(5n)
2=log
325n
2
i na końcu
| | 23√n | |
log323√n−log325n2=log3 |
| |
| | 25n2 | |
Twojej ostatniej linijki nie rozumiem.
29 wrz 16:42
marta : 3√było niewidoczne dla mnie dzięki
29 wrz 17:41