zadanie z dowodem
demo: "Korzystając z definicji funkcji malejącej wykaż, że funkcja f(x) = −x
3−3x+4 jest malejąca".
Założenia:
D
f ∊ R
x
1, x
2 ∊ D
f
x
1 < x
2
Teza:
f(x
1) > f(x
2)
Dowód:
−x
13−3x
1+4−(−x
23−3x
2+4) ⇔ −x
13−3x
1+4 + x
23+3x
2−4 ⇔ −x
13 + x
23 − 3x
1 + 3x
2 ⇔
−(x
13 − x
23) − 3(x
1 − x
2) ⇔ − (x
1 − x
2)(x
12+x
1x
2+x
22) −3(x
1 − x
2) ⇔ (−1−3)(x
1
| | x2 | | 3x22 | |
− x2)(x12+x1x2+x22) ⇔ −4(x1 − x2) [(x1+ |
| )2 + |
| ] |
| | 2 | | 4 | |
29 wrz 16:02
demo: kurde nie dokończyłem.
ta pierwsza część (z tego co mi wyszła) jest oczywista, ale co z tą drugą częścią?
pomoże ktoś?
29 wrz 16:03
demo: UP
29 wrz 17:10
Basia:
no jak to co?
w nawiasie kwadratowym masz
sumę kwadratów
a suma kwadratów jest ≥0
bruździ trochę to, że może być = 0, ale to się da wykluczyć
ta suma = 0 ⇔
x
1=0 i x
2=0 czyli x
1=x
2=0
sprzeczne z założeniem, że x
1<x
2
czyli nasza suma kwadratów >0
co już załatwia sprawę
29 wrz 17:13
demo: Ok! dzięki wielkie
29 wrz 19:28