pytanie
Emily: | | x+1 | |
mam sobie równanie |
| =4 |
| | x−2 | |
czy ktos potrafi mi wytłumaczyć dlaczego interesuje mnie tylko licznik i obliczam na podstawie
x+1=4, a co z mianownikiem ?
29 wrz 15:47
Aga1.: Nie , tak jest źle.
29 wrz 15:48
Emily: no to jak ?
29 wrz 15:49
Aga1.: x+1=4(x−2) dla x≠2
dokończ
29 wrz 15:49
Basia: pomóż obustronnie przez x−2
najpierw zrób założenie
29 wrz 15:50
Emily: x+1 = 4x−8
−3x = −9
x = 3
29 wrz 15:55
Aga1.: ok.
29 wrz 15:56
Emily: mam pytanie w takim razie co do jeszcze jednego zadania
(x−1)2 = 0
dlaczego interesuje nas tylko x−1 = 0, szukając rozwiązań a potęgę omijamy ?
29 wrz 15:57
Mila: Ponieważ
02=0
albo inaczej:
(x−1)2=0⇔(x−1)*(x−1)=0⇔x−1=0
29 wrz 22:21
Eta:
(coś)2= 0 to coś=0
(x−1)2=0 to x−1=0 ⇒x= 1
29 wrz 22:24