29 wrz 15:44
Aga1.: | | π | | π | | π | |
sin( |
| +π+12π)=sin(π+ |
| )=−sin |
| = |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
29 wrz 15:55
LaBruja: Ktoś wytłumaczy? Nawet nie wiem, czy to się robi ze wzorów redukcyjnych, czy z czegoś innego
29 wrz 15:56
Aga1.: Ze wzorów redukcyjnych.
29 wrz 15:57
LaBruja: Wysłałam zanim zobaczyłam twoją odpowiedź. Dlaćzego usunąłeś 12π?
29 wrz 15:57
Aga1.: Funkcja sinus jest funkcją okresową o okresie podstawowym 2π.
Skorzystałam ze wzoru
sin(α+k*2π)=sinα, k∊C.
29 wrz 15:59
LaBruja: Dzięki. Teraz wszystko rozumiem
29 wrz 16:02