Liczba
dziwne: liczba przy dzieleniu przez 5 resztę 2. Jaką da ona resztę przy podzieleniu przez 15?
29 wrz 15:44
LaBruja: z proporcji
dzielnik − reszta
5 − 2
15 − x
29 wrz 15:53
Basia:
jest to liczba postaci 5n+2
jeżeli n=3k ⇒ 5n+2 = 15k+2 i przy dzieleniu przez 15 daje resztę 2
jeżeli n=3k+1 ⇒ 5n+2 = 5(3k+1)+2 = 15k+7 i przy dzieleniu przez 15 daje resztę 7
jeżeli n=3k+2 ⇒ 5n+2 = 5(3k+2)+2 = 15k+12 i przy dzieleniu przez 15 daje resztę 12
29 wrz 15:58
Buuu:
nasza liczba to: 5k + 2
| | 5k + 2 | | 5k | | 2 | |
po podzieleniu jej przez 15: |
| = |
| + |
| , zatem: |
| | 15 | | 15 | | 15 | |
gdy k ∊ {1,4,7...} r = 5 + 2 = 7
gdy k ∊ {2,5,8...} r = 10 + 2 = 12
gdy k ∊ {0,3,6,9...} r = 0 + 2 = 2
r ∊ {2,7,12}
29 wrz 16:01
dziwne: a istnieje jakiś ogólny wzór dla dowolnej licznby, dowolnej reszty i dowolnego dzielnika ?
29 wrz 16:04
dziwne: dla dzielenia przez 17 reszta 7 , obliczyc reszte przez 20 wyszlo mi 7 , 2 , 17 . Pewnie źle,
więc powiecie co jest źle ?
29 wrz 16:27