równani wymierne prosze o pomoc
parkiet: Grupa pracowników ma zapłacić 720 zł. Gdyby ich było o trzech mniej, wtedy każdy musiałby
zapłacić o 40zł więcej. Ilu było pracowników?
Ewa i Jan plewią ogródek. Gdyby Ewa robiła to sama, zajęłoby to jej 10 godzin, a gdyby Jan
robił to sam, musiałby plewić 15 godzin. Jak długo będą plewić wspólnie?
Adam i Jan zatrudnili się do mycia okien w biurowcu. Jan, pracując samodzielnie, umyłby
wszystkie okna w czasie 4 razy dłuższym, a Adam o 5 godzin dłuższym, niż gdyby pracowali
wspólnie. W jakim czasie wykonaliby razem tę pracę?
Napełnianie basenu wodą wypływającą z dwóch kranów trwa
4 godziny. Jeżeli napełnianie miałoby się odbywać za pomocą jednego kranu, to przy
wykorzystaniu mniejszego trwałoby o 6 godzin dłużej niż przy użyciu większego. Jak długo
trzeba napełniać basen wodą z większego kranu?
29 wrz 15:25
pigor: ... , np. tak
1) niech
x=? − szukana liczba pracowników, to
720x zł musiałby zapłacić każdy , aby
...

np. nie pokłócili się, wtedy a z warunków zadania
| | 720 | | 720 | |
|
| = |
| +40 /*x(x−3) i x>3 ⇒ 720x = 720(x−3)+40x(x−3) /:40 ⇔ |
| | x−3 | | x | |
⇔ 18x=18x−54+x
2−3x ⇔
x2−3x−54=0 i Δ=225 ,
√Δ=15 ⇒
⇒
x=12(3+15}=
9 − szukana
liczba pracowników . ...
29 wrz 15:44
pigor: | | 720 | | 720 | |
... cóż "zjadłem" =0 i oczywiście tam jest równanie : |
| = |
| + 40 = 0 . ...  |
| | x−3 | | x | |
29 wrz 15:47
pigor: ... , np. tak :
2) niech
x=? − szukana liczba godzin wspólnej pracy, to z warunków zadania :
110+
115=
1x /* 30x i
x>0 ⇔ 3x+2x= 30 ⇔ 5x=30 ⇔
x=6 h . .
29 wrz 16:45
pigor: ..., no to dalej , np. tak :
3) niech
x=? − szukany czas wspólnej pracy, to
14x+ 1x+5= 1x /* 4x(x+5) i
x>0 ⇒ x+5+4x= 4(x+5) ⇔
⇔ 5x+5= 4x+20 ⇔
x= 15 h − szukana
liczba godzin wspólnej pracy . ...
29 wrz 16:54
parkiet: dziękuje pigor za pomoc dobrze że tacy ludzie są jeszcze na ziemi
29 wrz 18:14
pigor: ... nie wiem co powiedzieć

, zatkało mnie
29 wrz 18:50