rozwiąż graficznie
rentka: (y+1/2x−3)(y−3) = 0
Mam to jako jedno z równań w układzie, mam to rozwiązać graficznie. Nie mam pomysłu, jak to
narysować. Próbowałem przekształcić, to wyszło coś w stylu kawałka wzoru na okrąg: (y−3)2 +
1/2x(y−3) = 0, mogę to podzielić przez y−3? Jest jakiś inny sposób?
29 wrz 15:17
Basia:
nie tak;
iloczyn (y+12x−3)(y−3) = 0 ⇔
y+12x−3 = 0 lub y−3=0 ⇔
y = −12x+3 lub y=3
rozwiązanie to suma tych dwóch prostych
29 wrz 15:20
rentka: A dlaczego to jest akurat suma tych prostych? Mieliśmy iloczyn, to już bym prędzej zrozumiał
29 wrz 15:35
Aga1.: a*b=0⇔a=0 lub b=0
Jeśli występuje spójnik lub to rozwiązaniem jest suma rozwiązań.
29 wrz 15:43
rentka: to ma sens. Dzięki.
29 wrz 15:48