liczby rzeczywiste
Joanna: √24−16√2 + √24+16√2 =
29 wrz 15:11
tofik: √(4−2√2)2 + √(4+2√2)2 = ze wzoru pierwiastek2 = wartosc bezwgledna
= /4−√2/ + /4+√2/ = 8
/ −wartosc bezwzgledna
30 wrz 13:08
pigor: ... lub szukam
x=? i x∊R
+ takiego , że
√24−16√2+√24+16√2= x /
2 ⇒ 24−16
√2+24+16
√2+2
√(24−16√2)(24+16√2)=x
2 ⇔
⇔ 24+24+2
√242−162*2= x
2 ⇔ x
2=48+2
√9*82 − 8*82= x
2 ⇔
⇔ x
2= 48+2
√82 ⇔ x
2= 48+2*8 ⇔ x
2=48+16 ⇔ x
2= 64 ⇒
x=8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
√24−16√2+√24+16√2= √4(6−4√2)+
√4(6+4√2)=
= 2(
√4−4√2+2+
√4+4√2+2)= 2(
√(2−√2)2+
√(2+√2)2= 2(|2−
√2|+|2+
√2|)=
= 2(2−
√2+2+
√2)= 2(2+2)= 2*4=
8 . ...
30 wrz 13:45
tofik: w drugiej linice zgubilem 2√2 zamiast √2
30 wrz 14:16