Tożsamośći
Gracz: Sprawdź, czy tożsamością jest równość:
1) sin
2a + cos
2a•cos
2a + cos
4 = 1
| | sin a | | sin a | | 2 | |
2) |
| + |
| = |
| |
| | 1+cos a | | 1− cos a | | sin a | |
29 wrz 14:44
Basia:
ad.1
podstaw za a=0
o i sprawdź
ad.2
| | sinx(1−cosx) + sinx(1+cosx) | |
L = |
| = |
| | (1+cosx)(1−cosx) | |
| sinx − sinxcosx+sinx + sinxcosx | |
| = |
| 1−cos2x | |
| 2sinx | | 2sinx | | 2 | |
| = |
| = |
| = P |
| sin2x | | sinx*sinx | | sinx | |
29 wrz 14:47
Aga1.: 1) dobrze wszystko przepisane?
29 wrz 14:48
Basia: a dlaczego nie ? przecież, polecenie brzmi
sprawdź, a nie udowodnij czy wykaż
29 wrz 15:00
Aga1.: Tylko zapytałam?
29 wrz 15:40