matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
akda:
Szóstym wyrazem ciągu geometrycznego jest 9 a ósmym 81. oblicz sume dziesieciu wyrazow tego ciagu.
29 wrz 14:14
Aga1.:
a
6
=9,a
8
=81 (a
7
)
2
=a
6
*a
8
=9*81 a
7
=27 lub a
7
=−27
a
7
q=
a
6
q=3 lub q=−3 a
1
*q
5
=a
6
a
6
a
1
=
=
q
5
1−q
10
S
10
=a
1
*
=
1−q
29 wrz 14:46