Matma ;/
Klaudyśka: Prosiłabym o pełne rozwiązanie,a nie tylko odpowiedzi. Poprostu matury nie zdaję, a zadania
muszę mieć. Z góry dzięki.
Zadanie 1
Liczba a=√3/√3−√7 jest równa liczbie
Zadanie 2
Dana jest fukcja f określona wzorem f(x) = KLAMRA −2x+2 dla x należącego (−∞, −1)
= 3x+1 dla x
należącego (−1,1)
= −x−2 dla x
należącego <1, + nieskończoność
Miejscem zerowym fukncji f jest liczba.
Zadanie 3
Funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie jedynie w przedziale (−2, + nieskończoność), a do
jej wykresu należy punkt A=(1,9). Wzór tej funkcji to.
29 wrz 14:08
pigor: ... , no to
ad. 2) miejsc zerowych szukam wśród liczb x takich, że f(x)=0 ,
a x∊ odpowiedniego przedziału i tak :
a) −2x+2=0 i x∊(−
∞;−1) ⇔ −2x=−2 i x∊(−
∞;−1) ⇔ x=1 − nie jest miejscem zerowym ;
b) 3x+1=0 i x∊(−1;1) ⇔ 3x=1 i x∊(−1;1) ⇔
x=13 − jest
miejscem zerowym ;
c) −x−2=0 i x∊<1;+
∞) ⇔ x= −2 − nie jest miejscem zerowym . ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad. 3) z warunków zadania szukam funkcji danej wzorem
f(x)=ax+b , gdzie
f(−2)=0 i f(1)=9 ⇔ −2a+b=0 i a+b=9 /− stronami ⇔ 3a=9 i b=9−a ⇔
⇔
a=3 i b=6 ⇒
f(x)= 3x+6 − szukany wzór funkcji f ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | √3 | | √3* (√3−√7) | |
ad.1) a= |
| = |
| = |
| | √3−√7 | | (√3−√7)* (√3+√7) | |
| | 3−√21) | | 1 | |
= |
| = − |
| (3− √21) . ...  |
| | 3−7 | | 4 | |
29 wrz 15:25