oddległosc
Krzychu: odległosc punkt P(−5,0) od prostej x−y−10=0
ok?
29 wrz 13:56
dero2005:
x−y−10 = 0
A = 1, B = −1, C = −10 P(−5,0) x
P = −5 y
P = 0
| | |A*xP + B*yP + C| | |
d = |
|
|
| | √A2 + B2 | |
| | |1*(−5) + (−1)*0 + (−10)| | |
d = |
| =
|
| | √12 + (−1)2 | |
| | |−5 −10| | | 15 | | 15 | |
= |
| = |
| = |
| √2 |
| | √1+1 | | √2 | | 2 | |
29 wrz 14:12
Krzychu: Dlaczego jest zatem tak, że są dwie proste równolełe y=x−5 oraz y=x−10. I dla każdego innego
punkty z pierwszej prostej, odlełość do drugiej jest inna?
weźmy sobie Punkt A(0,−5)
x−y−10=0
29 wrz 14:15
Basia:
przecież P(−5;0) nie należy do prostej y=x−5
a dero, zresztą zgodnie z poleceniem, właśnie to policzył
równoległa do y = x−10 i przechodząca przez P(−5;0) to
y = x + 5
29 wrz 14:28
Krzychu: no faktycznie
29 wrz 14:30