rozwiąż równanie, n!
Łukasz: Pomoże ktoś w rozwiązaniu tego równania?
n!2!(n−2)! * (9−n)!2!(7−n)! = n!(n−1)! + (9−n)!(8−n)!
29 wrz 13:28
ICSP: Możesz zapisać używając dużej literki U
29 wrz 13:29
Łukasz: Już:
| n! | | (9−n)! | | n! | | (9−n)! | |
| * |
| = |
| + |
| |
| 2!(n−2)! | | 2!(7−n)! | | (n−1)! | | (8−n)! | |
29 wrz 13:32
ICSP: Do dziedziny tego równania należy 6 liczb

Myślę że najprościej byłoby podstawić każdą z nich
29 wrz 13:36
Łukasz: Wyszło, dzięki
29 wrz 13:48
ICSP: albo po kolei rozpisywać : D : x ∊ {2,3,4,5,6,7}
| n! | | (9−n)! | | n! | | (9−n)! | |
| * |
| = |
| + |
| |
| 4*(n−2)! | | (7−n)! | | (n−1)! | | (8−n)! | |
| (n−2)!*(n−1)*n | | (7−n)! * (8−n) * (9−n) | | (n−1)! * n | |
| * |
| = |
| + |
| 4* (n−2)! | | (7−n)! | | (n−1)! | |
| n2 − n | |
| * (8−n)(9−n) = n + 9 − n |
| 4 | |
| n2 − n | |
| * (8−n)(9−n) = 9 |
| 4 | |
(n
2 − n)(72 − 17n + n
2) = 36
teraz wystarczy rozwiązać to równanie ale raczej nie będzie ono miało naturalnego rozwiązania
więc nasze wyjściowe równanie jest sprzeczne. Chyba że źle je przepisałeś.
29 wrz 13:51
Łukasz: W zasadzie to chodziło tylko o sposób rozwiązania tego równania, więc wynik nie gra roli.
Dzięki.
29 wrz 13:54
Basia:
zobaczmy jak to jest np. dla n=4
(9−4)! = 5!
(7−4)! = 3!
po skróceniu zostaje 4*5 czyli (9−5)(9−4) czyli (9−(n+1))(9−n) = (10−n)(9−n)
(9−4)!=5!
(8−4)! = 4!
po skróceniu zostaje 5 = (9−4) czyli (9−n)
i mamy
| n(n−1) | | (10−n)(9−n) | |
| * |
| = n + 9 −n |
| 2 | | 2 | |
n(n−1)(10−n)(9−n) = 36
to równanie nie ma rozwiązania w N
albo gdzieś robię błąd, albo błąd jest w treści
29 wrz 14:20