równania wielomianowe
bumbum: x3+5x2+2x−8=0
x3−3x+2=0
x4−8x3+22x2−24x+9=0
29 wrz 13:23
ICSP: a) w(1) = 0 dziel więc przez (x−1)
b) x3 − 3x + 2 = (x−1)2(x+2) − widać od razu
c) w(1) = 0 dziel więc przez (x−1)
29 wrz 13:25
bumbum: wiem jak to się rozwiązuje, ale robię gdzieś błąd w rachunkach i nie wychodzą mi odp z książki,
dlatego zależałoby mi na tym, żeby ktoś to rozwiązał, żebym mogła znaleźć błędy.
29 wrz 13:27
ICSP: czyli umiesz dzielić

Powiedz co ci wyszło po podzieleniu w przykładzie a)
29 wrz 13:28
bumbum: z dzielenia wyszło mi x2−6x+8 delta 4 więc pierwiastki 2 i 4 a w odpowiedziach jest jest −2 i
−4
29 wrz 13:29
ICSP: x3 + 5x2 + 2x − 8 = x3 − x2 + 6x2 − 6x + 8x − 8 = x2(x−1) +6x(x−1) + 8(x−1) = (x2 +6x +
8)(x−1)
masz błąd w dzieleniu. Powinien być inny współczynnik przy 6x
29 wrz 13:33
bumbum: ooo dzięki

a ten trzeci?
29 wrz 13:41
ICSP: ej nie

Masz dzielić a nie grupować − ja sobie to napisałem tylko dlatego ze nie umiem dzielić

Trzeci tak samo − dzielisz przez (x−1)
29 wrz 13:52
bumbum: no ale mi wyszedł i pierwszy i drugi teraz

więc w trzecim jak dziele to za pierwszym razem
wychodzi mi x
3−7x
2+15x−9 , dziele drugi raz i wychodzi mi x
2−6x+9 delta zero i pierwiastek
3. a w odpowiedziach −1, 1/3, 1, 3
29 wrz 14:05
ICSP: odp x = 1 v x = 3
obydwa są podwójne. Dobrze Ci wychodzi.
29 wrz 14:09
bumbum: −.− no tak, ale mi te odpowiedzi w książce nie dają spokoju. sprawdzałam wszystko po kilka razy
29 wrz 14:12
ICSP: W książce jest błąd.
29 wrz 14:17