Logarytmy
Agula: Prosze o pomoc rozumiem logarytmy ale takie podstawowe a nie wiem jak to zrobic
Oblicz :
1. log32 2
2. log289 17
3.log81 3
4.log1,5 8/27
5. log25/16 0,64
29 wrz 13:16
ICSP: wprost z definicji
log
a b = c ⇒ a
c = b
| | 1 | |
log32 2 = c ⇒ 32c = 2 ⇒ 25c = 21 ⇒ 5c = 1 ⇒ c = |
| |
| | 5 | |
pozostałe w ten sam sposób.
29 wrz 13:19
Basia:
log
322 = x ⇔
(32)
x = 2 ⇔
(2
5)
x = 2
1 ⇔
2
5x = 2
1 ⇔
5x = 1 ⇔
x =
15
czyli log
322 = u{1}[5}
albo zamiana podstaw
| | log22 | | 1 | |
log322 = |
| = |
| |
| | log232 | | 5 | |
pozostałe próbuj zrobić sama
jeżeli gdzieś się "zawiesisz" napisz co zrobiłaś i że dalej nie wiesz
29 wrz 13:20
Buuu:
Z definicji log
ab = c ⇔ a
c = b
ad. 1
32
x = 2; 32 = 2
5 oraz 2 = 2
1
(2
5)
x = 2
1; (a
n)
m = a
n*m
2
5x = 2
1
5x = 1
x = 0,2
2 i 3 analogicznie
ad 4.
(
23)
−x = (
23)
3
−x = 3
x = −3
5 analogicznie
29 wrz 13:21