pochodna funkcji
d4mian: Oblicz pochodną funkcji
y = ( 6 − x
3 + 5x
2 )
101
y = ( 14 +
1x +
3√x2)
3
29 wrz 12:38
Buuu:
y = (6 − x
3 + 5x
2)
101 = 101*(6 − x
3 + 5x
2)
100 * (−3x
2 + 10x)
y = (14 +
1x + x
23)
3 =
| | 1 | |
3*(14 + 1x + x23)2 * ( − |
| + 233√x) |
| | x2 | |
29 wrz 12:45
Basia:
korzystaj z wzoru na pochodną funkcji złożonej
[f(g(x))]' = f'(g(x))*g'(x)
w każdym z tych przykładów funkcja zewnętrzna to funkcja potęgowa czyli masz
[(g(x))
α]' = α*(g(x))
α−1*g'(x)
w ostatnim:
| | 2−x | | 2−x | |
y' = 7*( |
| )6*( |
| )' = |
| | x3−1 | | x3−1 | |
| | 2−x | | −1*(x3−1) − 3x2(2−x) | |
7*( |
| )6* |
| = |
| | x3−1 | | (x3−1)2 | |
| | 2−x | | −x3+1−6x2+3x3 | |
7*( |
| )6* |
| = |
| | x3−1 | | (x3−1)2 | |
| 7(2−x)6(2x3−6x2+1) | |
| |
| (x3−1)8 | |
pozostałe rób sam w ten sam sposób
29 wrz 12:45
Buuu:
| | 1 | |
Oczywiście zamiast 3√x na końcu powinno być |
| |
| | 3√x | |
29 wrz 12:48
d4mian: w pierwszym zostawić w takiej postaci, czy to spotęgować, wymnożyć?
29 wrz 12:55
Basia: w pierwszym można i tak, i tak
29 wrz 12:56
d4mian: a więc po rozwinięciu, tak?:
| | 1 | | 1 | |
y = 3 ( ( |
| )2 + 2* |
| * 2x + 2x2) |
| | 3√x | | 3√x | |
| | 1 | | 4x | |
y = 3 ( |
| + |
| + 4x) |
| | √x | | 3√x | |
| | 3√x | | 4x*√x | | 4x*√x*3√x | |
y = 3 ( |
| + |
| + |
| |
| | √x*3√x | | √x*3√x | | √x*3√x | |
29 wrz 13:25
Basia:
niestety na samym początku masz błąd
(a+b)3 = a3+3a2b+3ab2+b3
a Ty podniosłeś do kwadratu
poza tym (3√x)2 ≠ √x
moim zdaniem rozwijanie się nie opłaca
jest możliwe, ale po rozwinięciu wcale z tą pochodną nie będzie łatwiej
29 wrz 13:31
Basia: nie zrozumiałam; to już jest pochodna tak ?
29 wrz 13:32
d4mian: tak
29 wrz 13:33
d4mian: więc wzór (a+b)2
29 wrz 13:34
Basia:
y = (x
−1/3+2x)
3
y' = 3(x
−1/3+2x)
2*(x
−1/3+2x)' =
3(x
−2/3+4x
2/3+4x
2)(−
13x
−4/3+2) =
3(−
13x
−2 + 2x
−2/3 −
43x
−2/3 + 8x
2/3 −
43x
2/3 + 8x
2) =
−x
−2 + 6x
−2/3 − 4x
−2/3 + 24x
2/3 − 4x
2/3 + 24x
2 =
| | 1 | | 2 | |
24x2 +203√x2 − |
| + |
| |
| | x2 | | 3√x2 | |
o ile się nie pomyliłam
29 wrz 13:41
d4mian: w piątym przykładzie na końcu w mianowniku ma byc (x3−1)3 a nie do potęgi 8, błąd tak?
29 wrz 15:09
Basia:
(x3−1)6(x3−1)2 = (x3−1)8
przecież tam cały ułamek jest podniesiony do potęgi 6
29 wrz 15:11
d4mian: widze, ok prosiłbym jeszcze o zrobienie przedostatniego przykładu, czuję, że zrobiłem błąd
mi wyszło:
| | 3(x−x2)(−5x4−6x3+3x2−2x+1) | |
y = |
| |
| | (x3+x2+1)(x6+x4+1) | |
29 wrz 15:29
d4mian: | | 3(x−x2)(−5x4 =4−6x3 =3+3x2 =2−2x+1) | |
y = |
| |
| | (x3+x2+1)(x6+x4+1) | |
30 wrz 15:06