ostrosłup.
xAdax: krawedź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 2 i jest trzy razy krótsza od
krawędzi bocznej.Oblicz pole powierzchni bocznej o objętość ostroslupa
29 wrz 12:34
dero2005:

a = 2
l = 3a = 6
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√62 − 12 =
√35
| | a*hs | |
Pb = 4* |
| = 2a*hs = 4√35 → pow boczna
|
| | 2 | |
P
p = a
2 = 2
2 = 4
H =
√hs2 − (a2)2 =
√35−1 =
√34
| | Pp*H | | 4 | |
V = |
| = |
| √34 → objętość |
| | 3 | | 3 | |
29 wrz 14:31
xAdax: dziękuje
29 wrz 15:49
xAdax: hs = √l2 − (a2)2 = √62 − 12 = √35
z jakiego to wzoru?
29 wrz 16:55
xAdax: pomyłka.poprawiam:
hs=
√12−22=(...)
z jakiego to wzoru

?
29 wrz 16:56
dero2005:
| | a | |
hs = √l2 − ( |
| )2 to ze wzoru pitagorasa
|
| | 2 | |
tam nie jest 1 tylko litera l jak Lucyna (krawędź boczna) i
a2 do kwadratu gdzie a krawędź
podstawy
29 wrz 20:27
xAdax: okej
29 wrz 21:59