trapez
Krzychu:

Czworokąt ABCD jest trapezem. Uzasadnij, że podane na rysunku obok wymiary są ze sobą
sprzeczne, czyli na rysunku przedstawiona jest sytuacja niemożliwa.
29 wrz 12:30
Basia:

tr.ABC jest prostokątny i przyprostokątna = przeciwprostokątnej
a to jest niemożliwe
29 wrz 12:34
Krzychu: dzięki.
29 wrz 12:37
Krzychu:

Mam jeszcze cos takiego:
Wykaż, że w trapezie równoramiennym ABCD dwusieczne jego katów przyległych do tego samego
ramienia są prostopadłe.
Robię to tak:
2b+2a=180
a+b=90
to kąt ABC 180−90=90.
Jest ok?
29 wrz 12:42
Krzychu: Prosze o odpowiedź
29 wrz 13:12
Basia: Oczywiście
29 wrz 13:16
Krzychu: dzięki
29 wrz 13:22