losujemy dwie kule z urny, ile jest kul?
Łukasz: Z urny, w której jest 1 kula czarna i pewna liczba kul białych, losujemy dwie kule bez
zwracania. Ile jest kul białych, jeśli prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jest
równe 2/3?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania i jeśli to możliwe to również o rozrysowanie go na
drzewku.
29 wrz 12:14
Basia:
1 czarna + n białych czyli n+1 wszystkich
n>1 bo dla n=1
losujemy 2 kule
| | | | (n+1)! | | (n+1)! | | n(n+1) | |
|Ω| = | = |
| = |
| = |
| |
| | | 2!(n+1−2)! | | 2!(n−1)! | | 2 | |
A − obie białe
| | | | n! | | (n−1)*n | |
|A| = | = |
| = |
| |
| | | 2!(n−2)! | | 2 | |
| | |Ω| | | n(n+1) | | 2 | | n+1 | |
P(A) = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | |A| | | 2 | | n(n−1) | | n−1 | |
i rozwiązujesz równanie
29 wrz 12:20
Basia: P.S. Drzewko zupełnie się do tego zadania nie nadaje
29 wrz 12:21
Basia: poprawka:
n>1 bo dla n=1 mamy 1c i 1b czyli P(wylosowania dwóch b) = 0
29 wrz 12:22
Ajtek:
| | |A| | |
Basia czy nie powinno być P(A)= |
| |
| | |Ω| | |
29 wrz 12:24
Łukasz: Wielkie dzięki, a mogłabyś mi jeszcze wyjaśnić to:
n>1 bo dla n=1
P(A)=1/2 ≠ 2/3?
29 wrz 12:25
Basia: oczywiście, że powinno; i będzie na odwrót; chyba jeszcze jedna kawa jest mi potrzebna, bo
najwyraźniej śpię
29 wrz 12:26
Basia:
ad.12:25
potem jest poprawka (12:22)
myślałam o losowaniu jednej kuli, a przecież losujemy dwie
dla n=1 masz 1c i 1b czyli nie da się wylosować dwóch białych czyli P(A)=0≠
23
czyli warunki zadania nie są spełnione
i oczywiście potem na odwrót
| | |A| | | n−1 | |
P(A) = |
| = ..... = |
| |
| | |Ω| | | n+1 | |
czyli
29 wrz 12:29
Łukasz: Wszystko pięknie wyszło, dzięki
29 wrz 12:34
Buuu:
| 2 | | n2 − n | |
| = |
| ; D: x∊R\{−1, 0} |
| 3 | | n2 + n | |
3n
2 − 3n = 2n
2 + 2n
n
2 − 5n = 0
n(n−5) = 0
n = 0 v n = 5
Co się
Basiu drzewko nie nadaje
29 wrz 12:38
Basia: mnie się mam wrażenie, do niczego drzewko nie nadaje
29 wrz 13:44
Ajtek:
Buuu z tą dzidziną to coś nie tak

.
29 wrz 13:48