Sprawdzian z wielomianów
v2m2: Cześć. W poniedziałek mam sprawdzian z wielomianów i o ile rozkład umiem tak podstwaw nie za
bardzo.
Rozumiem że jeżeli mam przykład W(x)=2x
3−3x2+x−3 i W(−2) to wszędzie za x podstawiam −2 i
liczę, tak samo gdy W(x)=2x
3−3x
2+x−3 i W(1
√2).
Gorzej jeżeli mam wyznaczyć wspólczynnik a i b, tak, aby wielomiany bły równe
W(x)=x
3+(2−a)x
2−bx+1 i P(x)=x
2(x−2)+2x+1
czy
Wyznaczyć współczynnik a wielomianu P(x)=ax
2−2x2+5. −2 jest pierwiastkiem wielomianu P(x).
To są zadania z ostatniej kartkówki, która jak wiadomo nie poszła mi najlepiej

.
Może mi to ktoś wytłumaczyć?
29 wrz 11:55
v2m2: Przepraszam w tym ostatnim miałobyć P(x)=ax3−2x2+5
29 wrz 11:57
Ajtek:
Wielomiany są równe ⇔ gdy są tego samego stopnia i mają takie same współczynniki przy
potęgach.
Wymnóż najpierw wielomian P(x).
29 wrz 12:02
Święty: Ostatnie zadanko.
Jeśli wiadomo, że −2 jest pierwiastkiem wielomianu to dla tej wartości jego wartość wynosi 0,
zatem P(−2)=0
P(−2)=0
8a−8+5=0
8a=3
29 wrz 12:03
Basia:
wielomiany są równe ⇔ są tego samego stopnia i mają takie same współczynniki przy tych
samych potęgach zmiennej
W(x)=x3+(2−a)x2−bx+1 = x3+(2−a)x2+(−b)x+1
P(x)=x2(x−2)+2x+1 = x3−2x2+2x+1 = x3+(−2)x2+2x+1
st.W(x) = st.P(x) = 3
czyli musi być
2−a = −2
−b = 2
wyliczasz a i b
29 wrz 12:04
Ajtek:
Nic nie wymnażaj, nie spojrzałęm że to inny wielomian jest

Zresztą tak to jest napisane że nie wiem co do czego.
29 wrz 12:05
v2m2:
29 wrz 12:09
v2m2: Chodzi o takie dwa zadania. Takie miałem polecenia:
1. Wyznaczyć wspólczynnik a i b, tak, aby wielomiany były równe W(x)=x3+(2−a)x2−bx+1 i
P(x)=x2(x−2)+2x+1.
2. Wyznaczyć współczynnik a wielomianu P(x)=ax3−2x2+5. −2 jest pierwiastkiem wielomianu P(x).
29 wrz 12:11
v2m2: Oczywiście tam gdzie x2 i x3 powinno być do potęgi (skopiowałem i formatowanie znikło).
29 wrz 12:13
Basia:
masz je rozwiązane; wpis z 12:04
29 wrz 12:14
v2m2: W(x)=2x3−3x2+x−3 i W(1√3)
W(1√3)=2*1√33−3*1√32+1√3−3
W(1√3)=2*21−3*9+1√3−3
W(1√3)=13+√3
To jest ok? Dobrze zrobiłem?
29 wrz 15:12
v2m2: Znowu pomyłka. Tam gdzie jest: 1√33, miało być 1√33
29 wrz 15:14
Basia:
| | 1 | |
1√3 ? na pewno tak masz napisane, a nie np. 1+√3 albo |
| ? |
| | √3 | |
jeżeli jednak tak to:
2(
√3)
3 = 2*
√3*
√3*
√3 = 2*3*
√3 = 6
√3
−3x
2 = −3(
√3)
2 = −3*3 = −9
i masz
W(
√3) = 6
√3 − 9 +
√3 − 3 = 7
√3 − 12
29 wrz 15:17
v2m2: Znowu mój błąd. MAm napisane W(1−√3).
29 wrz 15:25
Basia:
W(1−√3) = 2(1−√3)3 −3(1−√3)2 + (1−√3) − 3 =
2*[ 13 − 3*12*√3 + 3*1*(√3)2 − (√3)3] −
−3*[ 1−2√3+(√3)2] + 1 − √3 − 3 =
2*[ 1 − 3√3 + 9 − 3√3 ] − 3*[1−2√3+3] −2 − √3 =
2*[10−6√3] − 3*[4−2√3] − 2 − √3 =
20 − 12√3 − 12 + 6√3 − 2 − √3 =
6 − 7√3
29 wrz 15:34