Planimetria
Alois~: Na boku BC trojkata równobocznego ABC obrano taki punkt M że pole trojkąta ACM jest 4 razy
mniejsze od pola trojkata ABM. Oblicz sinusy kątów CAM i MAB
i teraz mam rozwiązanie tego ze strony ale nie rozumiem od pewnego momentu
http://www.zadania.info/d89/446233
i od linijki gdzie pojawia się
8sinα=
√3cosα − sinα nie wiem co się dzieje
Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić? bo poprzednią linijke załapałam ( była z wzoru, a tutaj dalej?)
29 wrz 11:36
Basia:
a czego tam dalej nie rozumiesz ?
tego co jest po tej linijce, czy tego skąd ta linijka się wzięła ?
29 wrz 11:39
Alois~: tego skąd się wzięła ta linijka i przez co też nie moge dalej przejść
29 wrz 11:41
Basia:
| | √3 | | 1 | |
podstawiasz sin60 = |
| i cos60 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
potem mnożysz obustronnie przez 2
29 wrz 11:47
Alois~: już sprawdzam

dzięki
Basiu
29 wrz 11:49
Alois~: a ta sama końcówka skad się bierze ?
29 wrz 12:04
Basia:
α jest kątem z przedziału (0;180) ⇒ sinα>0
28sin
2α = 1 /:28
sin
2α =
128
| | 1 | |
sinα = √128 = √14*7 = |
| = |
| | 2√7 | |
| 1 | | √7 | | √7 | | √7 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2√7 | | √7 | | 2*7 | | 14 | |
29 wrz 12:10
Alois~: najprostszych rzeczy nie zauważam, jeszcze raz dzięki
29 wrz 12:12
Basia: P.S. α jest kątem z przedziału (0;60) nawet, ale to niczego nie zmienia
29 wrz 12:23