własności funkcji funkcja kwadratowa
Marta12: dana jest funkcja f(x)= (1−9m2)x2 + (3m−1)x +5
a) wyznacz wszytskie wartosci m, tak aby funkcja osiągała wartość największą
29 wrz 09:59
Aga1.: Funkcja kwadratowa dla a<0, czyli 1−9m
2<0 osiąga wartość
największą w wierzchołku y
max=q=f(p),
| | −b | | 1−3m | | 1 | | −1 | | 1 | |
gdzie p= |
| = |
| = |
| , m≠ |
| i m≠ |
| |
| | 2a | | 2(1−9m2) | | 2(1+3m) | | 3 | | 3 | |
dokończ
29 wrz 10:26
Basia:
a może wykres nie ma wierzchołka ? np. dla m=19 ?
aby funkcja osiągała wartość największą:
1. musi być funkcją kwadratową czyli 1−9m2≠0 (bo dla 1−9m2=0 jest to funkcja liniowa, która
nie ma wartości największej)
2. współczynnik przy x2 musi być ujemny (bo parabola musi mieć ramiona skierowane w dół)
czyli 1−9m2<0
co ostatecznie daje jeden warunek do rozważenia:
1−9m2 < 0
29 wrz 10:33
Basia: miało być: np. dla m=13
29 wrz 10:35
Marta: właśnie zastanawiałam się czy to będzie jedyny warunek, ale chyba wychodzi na to ze tak

bardzo dziękuję za pomoc
29 wrz 10:39
Aga1.: Faktycznie, nie trzeba podawać, ile wynosi wartość największa.
29 wrz 10:58