sprowadź do najprostrzej postaci i oblicz
trollini...: Trzeba doprowadzić do najprostszej postaci:
| | 125 | | 75 | |
a) |
| to do potęgi −2 : |
| do potęgi −3 |
| | 16 | | 8 | |
| | 54 | | 81 | | 5 | |
b) |
| do 3 * |
| do −2 * |
| do 3 |
| | 35 | | 49 | | 6 | |
proszę pomóżcie i trochę wytłumaczyć jakby było można bo mnie nie było w szkole i nie wiem
bardzo jak te dwa zadania rozwiązać.
A oto wyniki:
Pozdrawiam
28 wrz 22:27
Jolanta: | | 125 | | 75 | | 16 | | 8 | | 162 | | 753 | |
( |
| )−2:( |
| )−3=( |
| )2:( |
| )3= |
| * |
| |
| | 16 | | 8 | | 125 | | 75 | | 1252 | | 83 | |
(a*b)
n=a
n*b
n 16
2=2
2*8
2
| 22*82 | | 33*253 | |
| * |
| =spróbuj |
| 52*252 | | 82*8 | |
28 wrz 23:07
Jolanta: | | 22*33 | | 33 | | 27 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 52*22*2 | | 52*2 | | 50 | |
28 wrz 23:16
Mila: Jolanto, dawno Cię nie widziałam na forum, zmieniłaś może nicka? Pozdrawiam.
28 wrz 23:17
Jolanta: 1bład widzę zgubiłam 25 ale i tak inaczej wyjdzie
28 wrz 23:23
Jolanta: Witaj

Nie zmieniałam Mam sporo róznych zajeć z remontem w domu na czele,Powoli wychodzę na
prostą
28 wrz 23:28
Mila: 
Tym bardziej pozdrawiam, też jestem po wakacyjnym remoncie.
28 wrz 23:29
Jolanta: w koncu na kartce musiaam policzyc dobrze jest
28 wrz 23:33
Jolanta: U mnie trochę to jeszcze potrwa .Pozdrawiam
28 wrz 23:34
trollini...: Dziękuję Ci Jolanta

Bardzo mi pomogłaś

Pozdrawiam
29 wrz 09:26