zadanie z dowodem
demo: Bardzo proszę o sprawdzenie.
| | x−1 | |
"Korzystając z definicji funkcji malejącej wykaż, że funkcja f(x) = |
| jest malejąca w |
| | x−3 | |
przedziale (3; +
∞)"
Założenia:
D
f ∊ (3; +
∞)
x−3 ≠ 0
x
1, x
2 ∊ D
f
x
1 < x
2
Teza:
f(x
1) > f(x
2)
Dowód:
x
1x
2 − 3x
1 − x
2 + 3 − x
1x
2 + x
1 + 3x
2 − 3= −2x
1 + 2x
2 = −2 (x
1−x
2)
Uzasadnienie:
x
1 − x
2 < 0 − z założeń
−2(x
1 − x
2) > 0
28 wrz 20:57
b.: w zasadzie dobrze, chociaż pierwsze dwie linijki niewiele wnoszą, powinieneś raczej w pierwszej
linijce napisać równość i po prawej stronie sprowadzić do wspólnego mianownika,
wtedy w trzeciej linijce dowodu zajmujesz się licznikiem (który okazuje się dodatni),
i jeszcze powinieneś napisać, że dodatni jest mianownik, więc f(x1)>f(x2)
28 wrz 21:28
Mila: Dlaczego napisałeś równość?
| x1−1 | | x2−1 | |
| − |
| =sprowadzam do wspólnego mianownika |
| x1−3 | | x2−3 | |
| | x1x2−3x1−x2+3−(x1x2−3x2−x1+3) | |
= |
| = |
| | (x1−3)(x2−3) | |
| | −2x1+2x2 | | −2(x1−x2) | |
= |
| = |
| >0 ponieważ |
| | (x1−3)(x2−3) | | (x1−3)(x2−3) | |
(x
1−x
2)<0 z zał. to −2(x
1−x
2)>0
x
1>3 to x
1−3>0 i x
2>3 to x
2>0 stąd (x
1−3)(x
2−3)>0⇔f(x
1)>f(x
2)
cnw.
28 wrz 21:33
ICSP: Dziedzina jest źle ustalona.
28 wrz 21:53
Mila: ICSP takie było założenie.Podany przedział, a nie dziedzina.
28 wrz 21:57
demo: a dlaczego nie można tego zrobić na krzyż?
poza tym nie rozumiem tego:
x1>3 to x1−3>0 i x2>3 to x2>0 stąd (x1−3)(x2−3)>0⇔f(x1)>f(x2)
x1>3, x2>3 bo to wynika z dziedziny
ale dlaczego tak: (x1−3)(x2−3)>0⇔f(x1)>f(x2)
29 wrz 14:45
Basia:
x1>3 /−3
x1−3 > 3−3
x1−3 > 0
x2>0 /−3
x2−3>3−3
x2−3 > 0
(x1−3)(x2+3) > 0 bo iloczyn liczb dodatnich jest dodatni
29 wrz 14:52
demo: @Basia to co napisałaś akurat rozumiem bardzo dobrze (bo co tu rozumieć?!)

bardziej chodziło mi o tą część (x
1−3)(x
2+3) > 0
⇔f(x1)>f(x2)
29 wrz 15:29