Log
dziwne: Potrzebuje bardzo , ale nie wiem jak to zrobic
| | 1 | | 1 | |
Log5x + Log25x = Log |
| √3 ( te |
| to powinno być mniejsze od Log jak cos , |
| | 5 | | 5 | |
prosze o pomoc w rozwiazaniu.
28 wrz 19:28
Aga1.: log
5x+log
25x=log
0,2√3
Dziedzina
x>0
Wskazówki: log
25x=log
25+log
2x
Sprowadź do jednakowej podstawy np. 2
| | log2x | | log2√3 | |
log5x= |
| , log0,2√3= |
| |
| | log25 | | log21/5 | |
28 wrz 19:44
dziwne: ciagle mi nie idzie, sory, noga z matmy, byleby zdać w tym roku
28 wrz 19:51
28 wrz 20:11
dziwne: Ponawiam moją prośbę o rozwiązanie tego zadanie z wynikiem liczbowym .
29 wrz 16:08
Aga1.: Masz odp.?
29 wrz 16:11
Basia:
to chyba ma być
log5x + log25x = log1/5√3
29 wrz 16:14
dziwne: Nie, wiem tyle ze to bedzie 10>n>0 i niekoniecznie calkowita.
29 wrz 16:15
dziwne: tak Basia przepraszam, dobrze napisalas.
29 wrz 16:15
Basia: jeżeli jest tak jak myślę to:
| | log5x | | log5√3 | |
log5x + |
| = |
| |
| | log525 | | log515 | |
| | log5x | | log5√3 | |
log5x + |
| = |
| /*2 |
| | 2 | | −1 | |
2log
5x + log
5x = −2log
5√3
3log
5x = −2log
5√3
log
5x
3 = log
5(
√3)
−2
29 wrz 16:19
29 wrz 16:20
dziwne: Dziękuję, o coś takiego mi chodziło. Mam teraz czas to przeanalizuje to, może coś mi się uda
przyswoić to.
29 wrz 16:21
Aga1.: Na przyszłość.Pierwsze, to trzeba sprawdzić, czy dobrze przepisana jest treść zadania.
29 wrz 16:30