Przybliżenie dziesiętne z dokładnościa do 0,01 liczby p{7} + p{6} wynosi 5,10. P
ona1: Przybliżenie dziesiętne z dokładnościa do 0,01 liczby
√7 +
√6 wynosi 5,10. Przybliżenie
liczby 1/
√7−
√6 z dokładnościa do 0,01 wynosi:
Prosze bardzo o pomoc
28 wrz 18:57
28 wrz 19:13
wmboczek: tyle samo

usuń niewymierność
28 wrz 19:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
sorki ... znaki:
| 1 | |
| = // wyciągamy niewymierność z mianownika // = |
| √7 − √6 | |
| | 1 | | √7 + √6 | |
= |
| * |
| = // wzory skróconego mnożenia // = |
| | √7 − √6 | | √7 + √6 | |
| | √7 + √6 | |
= |
| = √7 + √6 ≈ 5.10 |
| | 7−6 | |
28 wrz 19:15
ona2: to jest napewno dobrze

?
28 wrz 19:19
Aga1.: Na pewno dobrze.
28 wrz 19:24
ona2: ale skad sie wzieło to 5.10

?
28 wrz 19:25
PW: Z treści zadania, jeśli nie wierzysz, to można sprawdzić licząc kolejne przybliżenia obu
pierwiastków:
2,42=5,76, 2,52 = 6,25, a więc 2,4 < √6 < 2,5
2,72 = 7,29, 2,62 = 6,76, a więc 2,6 < √7 < 2,7
Po dodaniu stronami 5,0 < √7 + √6 < 5,2
W ten sposób "metodą babci pod piecem" można wyznaczyć dowolnie dokładne przybliżenie. Autor
zadania wysilił się nieco bardziej i wyliczył, że 5,10 jest przybliżeniem z dokładnością do
0,01.
Rozwiązując zadanie wcale nie musiałaś tego sprawdzać.Możesz to zrobić z ciekawości,
kontynuując podany sposób działania. Przy okazji przypomnisz sobie, co to jest błąd
przybliżenia (może trzeba będzie zajrzeć do podręcznika?).
28 wrz 20:15