matematykaszkolna.pl
zadanie denatlu: Wyznaczyć najmniejszą wartość wyrażenia |16n−3m| gdzie m i n są dodatnimi liczbami całkowitymi. Najmniejsza wartość to 0?
28 wrz 18:21
Vax: Zadanie prawie identyczne jak na OM, nie odpisywać :f
28 wrz 18:23
denatlu: no właśnie o to mi chodzi, bo nie wiem czy dobrze myślę. kogo mam się zapytać?
28 wrz 18:26
denatlu: ?
28 wrz 18:34
Saizou : nikogo bo jest to olimpiada i każdy powinien mieć równe szanse
28 wrz 18:40
denatlu: wydaje mi sie, że kiedyś czytałem że można zasiegać rad chociażby nauczyciela. Teraz tego nie mogę akurat w tym regulaminie znaleźć. Można czy nie?
28 wrz 18:48
Artur_z_miasta_Neptuna: przecież tutaj nie ma co się pytać kogoś, wystarczy że spokojnie spojrzysz na definicje i od razu masz wynik + uzasadnienie
28 wrz 18:49
Artur_z_miasta_Neptuna: ps. takie teraz zadania są na Olimpiadach Boję się co się będzie działo ze światem w przyszłości (bez urazy oczywiście)
28 wrz 18:50
denatlu: przynajmniej merytorycznie. Dzięki . Mój nowy nauczyciel np. nie wie ile to sin60o i jeszcze mógłbym wymieniać dalej, więc pytanie uzasadnione.
28 wrz 18:55
Aga1.: denatlu, nie przesadzasz?
28 wrz 20:25
Mila: Może nauczyciel, po licencjacie.
28 wrz 20:28
denatlu: Aga1 nie przesadzam. Ma magistra. Wg. niego mając punkty A, B, C równoległoboku, punkt D to punkt przecięcia się POD KĄTEM PROSTYM prostych poprowadzonych z A i C. Coś się jeszcze by znalazło.
28 wrz 20:36