matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zmienic kolejnosc calkowania
pigletek:
Zamienic kolejnosc calkowania ∫
−
1
1
∫
x
2
1 f(x,y) dydx
28 wrz 18:20
pigletek:
po dy dolna x
2
, gorna 1
28 wrz 18:21
Krzysiek:
obszar całkowania:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Bx%3D-1%2Cx%3D1%2Cy%3Dx%5E2+%2Cy%3D1%7D&dataset=
zatem: y∊[0,1] y=x
2
czyli: x=+/−
√
y
zatem: x∊[−
√
y
,
√
y
]
28 wrz 18:47