wykaż
handzia: | | 6 | |
Dla ilu dodatnich liczb całkowitych n, liczba ( |
| ) n (licznik i mianownik |
| | √5 +√11 | |
podniesiony do n) jest większa od 1?
28 wrz 18:04
konrad: dla wszystkich
mianownik jest mniejszy od licznika, wiec niezależnie jakie będzie n (gdzie n∊C+) , ułamek
zawsze będzie większy od 1
nie wiem tylko jak to tak sensownie dowieść
28 wrz 18:22
joanna: (6/p5+p11)do n⇒np
,n=2⇔6/p5+p11)(6/p5+p11)=36/p5*5+p11*5+p5*11+p11*11=36/p25+p121+2p55=36/16+p220(≈15)≈36/31≈1
5/36⇒n∊C,n∊≥1
28 wrz 18:28
Mila: 6>0 i √5+√11>0
wystarczy wykazać,że licznik jest jest większy od mianownika.
28 wrz 20:22