wykaż, że różnica kwadratów 2 kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzieln
piotrek: DOwOD
wykaż, że różnica kwadratów 2 kolejnych liczb nieparzystych jest liczbą podzielną przez 8.
28 wrz 17:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
niech n będzie liczbą całkowitą:
(2n+1)2 − (2n−1)2 = 4n2 + 4n + 1 − (4n2 − 4n + 1) = 4n + 4n = 8n
c.n.w.
28 wrz 17:32
Eta:
2n−1, 2n+1 −−−− dwie kolejne liczby nieparzyste , n€C
Mamy wykazać,że (2n−1)2−(2n+1)2= 8*k , k€C
Dowód:
(2n−1)2−(2n+1)2= (2n−1+2n+1)(2n−1−2n−1)= 4n*(−2) = −8*n = 8*k. k€C
28 wrz 17:35
piotrek: dzieki bardzo
28 wrz 17:42