Rozwiąż równania:
Iza: Rozwiąż równania:
28 wrz 17:16
piotrek: musisz pomnożyć je na skos
w 1 bedzie tak
(x+2)(x+1)=4x+8 i x na jedną a liczby na 2
28 wrz 17:19
piotrek: i nie zapomnij o dziedzinie D=R−{−2,−1}
28 wrz 17:21
Iza: czyli będzie:
x
2+1x+2x+2=4x+8
x
2+1x+2x−4x=8−2
x
2+3x−4x=6
x
2−1x=6
x
2−1x−6=0
Δ=1−4*(−6)
Δ=25
x1= −2 x2=3
dobrze
28 wrz 17:34
Iza: a w b)
x
2+5x+6=0
Δ=1
x1=−3 x2=−2

?
28 wrz 17:46
Iza: | | 1 | |
czy w tym C) moge zapisać tak |
| |
| | 3 | |
| | 1 | |
(x−2)*(4x+4)=2*(x+3)+ |
| |
| | 3 | |
28 wrz 18:00
Iza: :(
28 wrz 18:07
iza: ktoś pomoze w tym 3

?
28 wrz 19:16
Aga1.: Zapomniałaś o dziedzinie a)x≠−2 i x≠−1.
−2 nie należy do dziedziny, więc równanie ma tylko jedno rozwiązanie
Odp. x=3
28 wrz 19:22
Aga1.: W c) tak nie możesz zapisać , b) nie sprawdzałam.
28 wrz 19:23
iza: dziekuje Aga1 , może pomoglabyś mi w tych 2 czy są dobrze?
28 wrz 19:24
Aga1.: Mnożyć możesz na "skos" gdy po lewej i po prawej stronie równania jest tylko po jednej kresce
ułamkowej.
| | 1 | | x+3 | |
b) 2− |
| = |
| /*(x+3)(x+5) |
| | x+3 | | x+5 | |
x≠−3 i x≠−5
2(x+3)(x+5)−(x+5)=(*x+3)
2
dokończ
podobnie c)
28 wrz 19:32
iza: w c) mnie martwi ten ułamek nie wiem jak go tu skrócić
28 wrz 19:34
Aga1.: c) pomnóż obie strony równania przez 3(x−2)(x+3)
28 wrz 19:47
iza: jak przez 2 strony? jak to ma wyglądać
28 wrz 21:51
iza: :((
28 wrz 22:29
Krzysiek : Iza Aga CI dobrze napisala ze tak wymnozyc bo pozbedziesz sie mianownikow . Moze rob to po
kolei . 1 Sprowadz sobie lewa strone do wspolonego mianownika czyli 2/x−2+4x+4/x+3= 1/3
⇒2(x+3)+(x−2)(4x+4)/(x−2)(x+3)=1/3 Zapisz to w postaci kreski ulamkowej . Wymnoz i poredukuj
wyrazy podobne w liczniku lewej strony
Mianownik zostaje bez zmian . Teraz zeby sie pozbyc mianownikow z lewej strony (x−2)(x+3) a
zprawej strony 3 to mnozysz obie strony rownania tzn lewa i prawa strone przez iloczyn obydwu
mianownikow czyli (x−2)(x+3)*3. Jak wpomnozysz strone lewa przez 3(x−2)(x+3 ) to zobacz czy
cos sie ladnie nie skroci i reszte juz bedziesz widziec co robic . Tak samo prawa strone
rownania trzeba pomnozyc przez 3(x−2 )(x+3) ZObacz czy sie cos nie skroci . masz teraz juz
ladne rownanie ktore powinnas juz rozwiazac . Prosze zwrocic uwage na dziedzine xnie moze
rownac sie 2 i x nie moze rownac sie −3 . sama sobie juz odpowiesz dlaczego
28 wrz 22:33
iza: bo to dziedzina dlatego nie mogą się równać dziekuje bardzo
28 wrz 22:44
iza: | | 4x2−2x−2 | | 1 | |
no i myslalam ze wszytko ladnie pieknie i stanelam w miejscu |
| = |
| |
| | (x−2)(x+3) | | 3 | |
i jak to retaz wymnozyć
28 wrz 23:46
Buuu:
Tak samo na krzyż:
(x−2)(x+3) = 3(x2 − 2x − 2); D: x ∊ R\{−3,2}
28 wrz 23:49
29 wrz 00:03
iza:
29 wrz 00:33
Buuu:
4 jest. Ja pijany jestem, to czwórki nie napisałem
29 wrz 00:37
Krzysiek : Iza mozesz to dalej policzycz proporcji tak jak napisal CI kolega . Jednak tez musisz nauczyc
sie skracania bo to tez CI bedzie potrzebne
Masz takie wyrazenie 4x2−2x−2/(x−2)(x+3) Zapisz to sobie w postaci kreski ulamkowej . To
wyrazenie pomnoz przez 3(x−2)(x+3) . Teaz mozesz skrocic (x−2)(x+3) w obydwu wyrazeniach i
zostanie cos takiego
3(4x2−2x−2) a to juz wiesz jak dalej
Teraz prawa strona jak pomnozysz 1/3przez 3(x−2)(x+3) to zobacz ze skroci sie 3 i zostanie
(x−2)(x+3)
Wobec tego teraz wyrazenie ma postac 3(4x2−2x−2)=(x−2)(x+3) . I teraz takie rownanie to juz
latwo rozwiazac. Nie ?
29 wrz 10:01