Wyrażenie algebraiczne
Aga: Oblicz:
√3√4*3√−√2*6√8=21/3*(−2)1/6*21/2=22/6*23/6*(−2)1/
6=25/6*(−2)1/6=6√32*6√−2=6√−64=2
Wyszło mi 2, a w odpowiedziach jest −2 Proszę o pomoc gdzieś zrobiłam błąd?
28 wrz 17:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
coś skopałaś bo nie ma czegoś takiego (na poziomie liceum) jak 6√−a
tak samo jak nie ma √−2 tak samo nie ma 6√−64
a błąd wynika z tego, że 3√−√2 = 3√−(2)1/2 = (−1)1/3*(2)1/6
28 wrz 17:37
Aga: Czyli będzie tak:
=21/3*(−1)1/3*21/6*21/2=25/6*(−1)1/3=25/6*(−1)=6√32*(−1) i co dalej to
nie jest −2