W trójkąt wpisano koło, znajdź "l" (trudne zadanko)
nakos: W trójkąt prostokątny wpisano koło. Znajdź najmniejszy możliwy obwód takiego trójkąta. Promień
koła jest równe "r"
Intuicyjnie wiem, że musi być to trójkąt równoramienny, ale nie potrafię tego udowodnić, poza
tym w tym zadaniu należy liczyć pochodną, czy ktoś mógłby mi rozwiązać te zadanie? Bardzo
proszę, męczę się z 3h i nic nie mogę wykombinować...
28 wrz 16:08
nakos: czy ktoś mi pomorze? dokładna treść zadania:
Na kole o promieniu R opisano trójkąt prostokątny o najmniejszym polu. Znaleźć długości boków
tego trójkąta.
Będę dozgonnie wdzięczny za rozwiązanie
28 wrz 21:26
+-:

Jest tu trochę zabawy
AB=x; DB=BE=x−r;
AC=y; CF=CE=y−r
Pół obwodu p=x+y−r → y=p−x+r
r=S/p; S=xy/2 → rp=xy/2
p=x+y−r ;2rp=x(p−x+r)
p=(xr−x
2)/(2r−x)
p'=[(r−2x)(2r−x)+xr−x
2]/(2r−x)
2=(x
2−4rx+2r
2)/(2r−x)
2 2r≠x Δ=...
x1=r(2+
√2) x2=r(2−
√2)
Oblicz p'' i określ max i min
oblicz p=(xr−x
2)/(2r−x) dla wyliczonego x
oblicz y=p−x+r i okazuje się ono równe x zgodnie z przypuszczeniem
28 wrz 21:32
nakos: wielkie dzięki

jesteś boski/a
28 wrz 21:40
nakos: wszystko do delty jest dla mnie zrozumiałe, a możesz mi jeszcze objaśnić takie kwestie:
x>2r wiec x2 to jest sprzeczność zgadza się?
a x1 jak to opisać zadaniowo, bo nie rozumiem tego wyniki? np. najmniejsza długości boku przy
jakim da się narysować trójkąt na kole? czy co to jest?
poza tym p" wychodzi mi (−4r2)/(2r−x)2, dla dowolnego r wartość zawsze ujemna, więc funkcja
jest wypukła ku górze, czyli jak policzyć min i max?
punkt przegięcia 2r zgadza się, ale nie wiem co to daje?
Na sam koniec mi wyszedł symbol nie oznaczony "y=y", więc już sam nie wiem gdzie robię błąd...
29 wrz 09:57
Basia:
c = a−r+b−r
c = a+b − 2r
c
2 = a
2+b
2
(a+b−2r)
2 = a
2+b
2
a
2+b
2+4r
2+2ab−4ar−4br = a
2+b
2
4r
2+2ab−4ar−4br = 0
2r
2+ab−2ar−2br = 0
b(a−2r) = 2ar−2r
2
| | a(a−2r)+2r(a−r)−2r(a−2r) | |
c = |
| |
| | a−2r | |
| | a2−2ra+2ra−2r2−2ra+4r2 | | a2−2ra+2r2 | |
c = |
| = |
| |
| | a−2r | | a−2r | |
| | 2ra−2r2 | | a2−2ra+2r2 | |
L = a+ |
| + |
| |
| | a−2r | | a−2r | |
| | a2−2ra+2ra−2r2+a2−2ra+2r2 | |
L = |
| |
| | a−2r | |
| | (4a−2r)(a−2r) − 1(2a2−2ra) | |
L' = |
| = |
| | (a−2r)2 | |
| 4a2−8ra−2ra+4r2−2a2+2ra | |
| = |
| (a−2r)2 | |
L'=0 ⇔ 2a
2−8ra+4r
2=0 ⇔ a
2 − 4ra + 2r
2 = 0
Δ = (−42)
2 − 4*1*2r
2 = 8r
2
√Δ = 2
√2r
| | 4r−2√2r | |
a1 = |
| = 2r − √2r = (2−√2)r |
| | 2 | |
| | 4r+2√2r | |
a2 = |
| = 2r + √2r = (2+√2)r |
| | 2 | |
a∊(0; (2−2
√2)r) ⇒ L'>0 ⇒ L ↗
a∊((2−
√2)r; (2+
√2)r) ⇒ L'<0 ⇒ L↘
a∊((2+
√2)r;+
∞) ⇒ L'>0 ⇒ L↗
czyli minimum masz dla a=(2+
√2)r
| | 2((2+√2)r)2−2r((2+√2)r) | |
Lmin = |
| = |
| | (2+√2)r)−2r | |
| 2(4+4√2+2)r2 − 4r2 − 4√2r2 | |
| = |
| √2r | |
| 12r2 + 8√2r2 − 4r2 − 4√2r2 | |
| = |
| √2r | |
| 4r2(2−√2) | | 4r(2−√2) | |
| = |
| = |
| √2r | | √2 | |
2
√2(2−
√2)r = (4
√2 − 4)r = 4(
√2−1)r
mogłam się pomylić w rachunkach
musisz to posprawdzać
29 wrz 10:23
+-: nakos powinno być (−4r2)/(2r−x)3, nie do 2
uBasiaj est błąd przy L powinno być wdrugim wierszu 2√2 a nie 4
29 wrz 10:56
Basia:
wg.mnie (2+√2)2 = 22 + 2*2*√2 + (√2)2 = 4 + 4√2+2 = 6+4√2
29 wrz 10:59
+-: Basia mnie chodzi o Lmin 2 wiersz mianownik ostatni wyraz −2√2r2 a nie 4√2r2
29 wrz 11:17
Basia:
a tak teraz już widzę; no to rachunki "w końcówce" do poprawienia
29 wrz 11:36