zbiory
asdf: 1) Dane są zbiory
A−zbiór liczb rzeczywistych spełniających warunek |x−3|<6
B−zbior liczb rzeczywistych spełniających warunek 1≤ 3x −2 ≤ 12
Ile parzystych liczb naturalnych nalezy do zbioru A−B?
28 wrz 15:46
pigor: ... np. tak :
A : |x−3|<6 ⇔ −6< x−3<6 /+3 ⇔ −3< x <9 ⇒
A=(−3; 6) ,
B : 1≤ 3x−2 ≤12 /+2 ⇔ 3≤ 3x ≤ 14 /:3 ⇔ 1≤ x ≤ 4
23 ⇒
B=<1;423> ,
zatem
A−B= (−3; 1) U (423; 6) ⇒
{0}∊
A−B −
zero − jedna liczba
N parzysta spełnia warunki zadania . ...
28 wrz 16:09
asdf: ale w odpowiedziach jest 3
28 wrz 16:17
jok: nie kłóć się z nim główniarzu! widzisz gdzieś część wspólną? Wyszedłeś już z pokoju?
28 wrz 16:21
pigor: ... to czy na pewno dobrze przepisałeś treść zadania np. dane zbiory , przyjrzyj sie uważnie
. ...

, chyba, że znajdziesz u mnie jakiś błąd, co mi się dość często − niestety − zdarza .
o już widzę

w A nie 6 tylko 9, a więc [nA=(−3;9) ]] i szukam dalej ...
28 wrz 16:23
pigor: a co do twojej odp. 3 , to przecież 3 nie jest liczbą parzystą
28 wrz 16:24
pigor: ... przepraszam zgadza sie to 3 to liczba (ilość) liczb parzystych , tak , bo do mojego 0
(zera) dochodzą jeszcze liczby parzysta 6 i 8

, a więc szukanych w zbiorze A−B liczb
parzystych jest 3 (trzy) ; przepraszam za moje zamieszanie . ...
28 wrz 16:29
asdf: jok

nie skomentuję tego

nic nie szkodzi właśnie już sama obliczyłam, dzięki
28 wrz 16:50