szescian
zadanie: Wszystkie ściany sześcianu pomalowano. Następnie sześcian rozcięto na 64 jednakowe sześcianiki.
Ile sześcianików ma pomalowaną co najmniej jedną ścianę?
28 wrz 14:29
krystek:

I teraz pomyśl
28 wrz 14:34
Bogdan:

Ile jest kostek zewnętrznych? ile jest kostek niepomalowanych?
28 wrz 14:40
Eta:

Ten sześcian (wewnątrz ) ma wszystkie niepomalowane ścianki
Ile jest w nim małych sześcianików ?
64− x
sześcianików = .......... i masz odp. do tego zadania
28 wrz 14:51
zadanie: nie rozumiem z tresci zadania wynika ze zewnetrznych jest 64
28 wrz 14:52
krystek: Wszystkich masz 64!
28 wrz 14:53
Eta:
V= 4*4*4= 64 ( wszystkich sześcianików
28 wrz 14:55
zadanie: 64−8=56 ale skad ta 8?
28 wrz 15:06
Eta:
V = 2*2*2= 8 sześcianików
28 wrz 16:02