Funkcja wykres
Miki: Dana jest funkcja:
−2x−8 dla x∊(−6,−2>
f(x)= −x2 dla x∊(−2,2)
2x−8 dla x∊<2,6)
a) narysuj wykres funkcji
b) podaj zbiór wartości funkcji
c) podaj najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <−2,1>
28 wrz 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) w czym problem

b) jak juz narysujesz wykres to nie będzie problem
c) jak narysujesz wykres to nie powinien być problem
28 wrz 14:10
Miki: W narysowaniu funkcji...
28 wrz 14:37
krystek: a funkcję y=−2x−8 umiesz narysować?
28 wrz 14:38
Miki: No trzeba za x wybrać sobie jakieś liczby. Tak?
28 wrz 14:41
krystek: tak
28 wrz 14:42
krystek: I bierzesz ją dla x∊(−6,−2> reszta "znika"
Następnie y=−x2 i tylko z przedziału ,czyli dla x∊(−2,2)
28 wrz 14:44
Miki: No właśnie podstawiam i wychodzi mi jakiś kosmos..
28 wrz 14:46
krystek: x=−6 to y=4
x=−2 to y=−4 i gdzie kosmos?
28 wrz 14:49
Miki:

Wychodzi coś takiego?
28 wrz 14:59
Krzysiek : Funkcja f(x) =−x2 to jest funkcja kwadratowa . jej wykresem jest parabola a nie linia prosta
. Musisz narysowac kawalek paraboli w tym przedziale (−2,−2) zauwaz ze ramiona paraboli beda
skierorowane w dol.
28 wrz 17:11