Określ liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru b .
Kasia: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |x−2|−2|x+1|. Korzystając z wykresu funkcji f określ liczbę
rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od wartości parametru b.
Proszę o pomoc bo nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.
28 wrz 14:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
−(x−2) −2(−(x+1)) dla x<−1
f(x) = −(x−2) −2(x+1) dla x∊<−1;2)
(x−2) −2(x+1) dla x≥2
po redukuj i rysuj funkcję
28 wrz 14:07
Kasia: To zrobiłam ale chodzi mi o 2 część zadania, nie wiem jak mam okreslic liczbe rozwiązań.
28 wrz 14:18
krystek: To "nakładasz " na ten wykres funkcję y=−2x+b i określasz w ilu miejscach przecina wykres już
narysowany
28 wrz 14:41
Kasia: Tak zrobiłam i źle mi wyszło.
Robie że b=y+2x tak ? a za y podstawiam wykres z pierwszej części zadania?
28 wrz 14:47
krystek: Nie y=−2x+b !
28 wrz 14:50
krystek:
28 wrz 14:52
Saizou : a parametr "b" może być= 2x

bo jak tak to mamy funkcję stałą
28 wrz 14:57
Kasia: ale co mam za b podstawic ? Jak to narysować ? Czy poprostu rysuje y=−2x i b dopasowuje do tego
gdzie przecina sie z głownym wykresem.
28 wrz 14:58
Saizou : a co wiesz o funkcji liniowej i o jej miejscach zerowych i współczynniku b
28 wrz 15:00
Kasia: b to punkt przecięcia z OY, ale i tak nie rozumiem
28 wrz 15:38
Saizou : | | −b | |
a funkcja liniowa w postaci y=ax+b ma miejsce zerowe wyrażone wzorem x= |
| , z tego wniosek |
| | a | |
że zawsze dla a≠0 istnieje miejsce zerowe
28 wrz 15:44
Kasia: Czy mógłby mi ktoś to dokładnie wytłumaczyć ?
Mam
x+4
f(x)=−3x
−x−4 Rysuje yen wykres i co dalej jak to zrobic ? Bo tego poprostu, kompletnie nie
rozumiem ?
28 wrz 15:46
Mila:

f(x) wykres zielony
a)y=−2x wykres pomarańczowy dla b=0
w tym przypadku są trzy rozwiązania (czerwone punkty), tak będzie gdy przesuniesz równolegle
prostą od punktu (−2 do 1 ) na osi Y
b) dla b=−2 mamy dwa rozwiązania (różowe punkty)−prosta y=−2x−2 (niebieska)
podobnie dla b=1dla b<−2 (narysuj i oblicz)
c) jedno rozwiązanie − punkt przecięcia z prostą y=x+4
d)b>1 jedno rozwiązanie − punkt przecięcia z prostą y=−x−4
28 wrz 18:06
Mila: powinno być napisane:
c)dla b<−2 jedno rozwiązanie − punkt przecięcia z prostą y=x+4
d)b>1 jedno rozwiązanie − punkt przecięcia z prostą y=−x−4
28 wrz 18:14
28 wrz 23:17
Mila: Wiem, Eto, tak to jest, gdy się pisze dwa posty z tym samym, i oczywiście nie czyta naszej
pracy.
28 wrz 23:18
Eta:
Właśnie dlatego ..........mniej się ostatnio udzielam
28 wrz 23:20
Mila: W zeszłym roku było inaczej, prawda?
28 wrz 23:27
Eta:
Widać,że nasza
charytatywna praca jest coraz mniej doceniana
28 wrz 23:37
Mila: Tak, ludzie cenią pracę za którą muszą zapłacić.
29 wrz 00:02
Kasia: Bardzo dziękuje za pomoc, dzięki temu wszystko zrozumiałam.
29 wrz 21:11