.
? : | | 2 | |
Narysuj wykres funkcji o wzorze f(x)= |
| , x∊R / {0} |
| | 3 | |
Następnie znajdź obraz wykresu funkcji f w translacji o wektor →
W = [−2, 0] i przesunięcie.
Napisz wzór otrzymanej funkcji i znajdź te argumenty dla których wartości otrzymanej funkcji są
większe niż 3
28 wrz 13:39
ICSP: na pewno to jest dobrze ?
28 wrz 13:41
ICSP: tzn chodzi mi o treść.
28 wrz 13:41
?: no nie wiem tak dostałam

może coś jest nie tak.. chodzi mi żeby coś ruszyć z tym
przynajmniej bo mam pracę kontrolną
28 wrz 13:46
ICSP:

| | 2 | | 2 | |
f(x) = |
| jest funkcją stałą która przyjmuje wartość |
| dla każdego argumentu z |
| | 3 | | 3 | |
dziedziny.
Jedna kratka to jedna jednostka
28 wrz 13:51
?: a jak z tym przesunięciem ?
28 wrz 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to przesuwasz o wektor [−2;0] ... czyli o 2 w LEWO i 0 w górę
| | 2 | |
a tam na pewno jest f(x)= |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
a nie przypadkiem f(x) = |
| |
| | 3 | |
28 wrz 14:01
?: | | 2 | |
no właśnie się dowiedziałam ze źle mi koleżanka zapisała tam w ogóle jest f(x)= |
| |
| | x | |
28 wrz 14:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
haha
| | 1 | |
wiesz jak wygląda wykres f(x) = |
| |
| | x | |
28 wrz 14:07
?: ja w ogole nie wiem o co chodzi w wykresach
28 wrz 14:11
28 wrz 14:14
?: tiaaaa
28 wrz 14:26
?: jak to zrobić
28 wrz 18:54
Mila: 1) Spójrz do podręcznika.
2) Potem zrób tabelkę
3) Pamiętaj ,że mianownik ma być różny od zera.
4) Zaznacz punkty w układzie współrzędnych, naszkicuj wykres
Jeśli dalej nie będziesz umiała, to Ci tutaj narysuję.
28 wrz 21:01
?: eh nie wiem naprawde

Pomoż Mila
28 wrz 21:05
Mila:

x≠0
x=−2 to y=−1
x=−1 to y=−2
x=1 to y=2
x=2 to y=1
| | 1 | |
x=4 to y= |
| zapisz to sobie w tabelce. |
| | 2 | |
Aby mieć dokładniejszy szkic, policz więcej punktów
28 wrz 21:17
Krzysiek : Bez paniki . Podstawiaj sobie za x rozne wartosci np x=−10,x=−9 x=−7 x=−5 x=−3 x=0 (tutaj
prosze sie zastanowic czy x moze sie rownac zero dla tej funkcji) . masz wzor 2/x . No moze
czy nie . Otoz nie moze sie rownac bo bedziemy mieli dzielenie przez 0 a ono jest a ono jest
niedozwolone . Dla konkretnych x wylicz ze wzoru y i narusuj wykres funkcji . Teraz x =1 ,
x=2, x=5 x=6 x=10 te x podstaw do wzoru funkcji i narysuj wykres . Tak tak beda dwa wykresy
. Dlaczego jak narysujesz to bedziesz sama widziala . Teraz jeden i drugi wykres przesun o
ten wektor co masz podany
28 wrz 21:25
Krzysiek : TO Mila juz CI predzej napisala co masz robic ,.
28 wrz 21:27
?: a jak wyglada przesunięcie i wzor otrzynanej funkcji
28 wrz 22:55
Mila:

f(x) po przesunięciu o wektor [a,b] ma wzór:
f(x−a)+b
| | 2 | |
y= |
| (zielony) po przesunięciu o wektor [−2;0] ma wzór: |
| | x | |
| | 2 | |
f(x)= |
| różowy wykres |
| | x+2 | |
D=R\{−2}
28 wrz 23:10