matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw w najprostrzej postacji wyrażenia
Asia:
sin7α − sin 5α
sin7α+sin5α
28 wrz 13:32
pigor:
...tu możesz jedynie z wzorów tablicowych na różnicę lub sumę sinusów sinα ± sinβ= ... i otrzymujesz
2sin
1
2
(7α−5α) cos
1
2
(7α+5α)
=
2sin
1
2
(7α+5α) cos
1
2
(7α−5α)
sinα cos6α
=
= tgα ctg6α . ...
sin6α cosα
28 wrz 13:53
Asia:
dziękuję
28 wrz 14:01