Oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α
Asia: a)
b) tgα= −
√2
28 wrz 13:25
pigor: np. tak : z definicji tangensa kata skierowanego
| | √2 | | y | |
b) tgα= −√2 = |
| = |
| i α∊(12π; π) , czyli α∊ do II ćwiartki |
| | −1 | | x | |
płaszczyzny z układem x0y , to
x= −k ,
y= √2k , r
2= x
2+y
2= k
2+2k
2= 3k
2,
czyli
r= √3k , a wtedy :
| | y | | √2k | | √2 | |
sinα= |
| = |
| = |
| = 13√6 ; |
| | r | | √3k | | √3 | |
| | x | | −k | | −1 | |
cosα= |
| = |
| = |
| = − 13√3 . ...  |
| | r | | √3k | | √3 | |
28 wrz 14:22
Asia: no uwielbiam Cię poprostu
28 wrz 14:26
asia: a to a) moze byc tak ?
(3a)2=(2a)2 + x2
x2=9a2−4a2
x2=5a2
x=√5a2 = √5a
cos=U√5{3}
tg=2√5/5
ctg=5/2√5
28 wrz 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak może być ... tyle że w ctg'nsie 'wyciągasz niewymierność z mianownika

'
skorzystałaś z pitagorasa ... tym samym byloby wykorzystanie 'jedynki trygonometrycznej'
28 wrz 16:08
pigor: ... do b) poprawka : α∊ IV ćwiartki , a nie do II jak napisałem (wziąłem to z a) ) , więc
sinα i ctgα powinien być ze znakiem − (minus), ale tylko cosα ze znakiem + (plus) , a co do
a) to twoje znaleijone funkcje cosα, tgα, ctgα musza miec znak − (minus

. ...
28 wrz 16:18