Plaszczyzna styczna do wykresu
Ilona: Prosze pomozcie...

nie wychodzi mi zadnym sposobem:
PLASZCZYZNA STYCZNA DO WYKRESU FUNKCJI f(x,y)=3x
2y−2xy
2 w punkcie (2,3) dana jest rownaniem:
a) z=12(x−3)−18(y−2)
b) z=18(x−2)−12(y−3)
c)z=18x−12y
mi najbardziej pasuje b ze wzgledu na wartosci w nawiasach... Bede wdzieczna za jakakolwiek
pomoc
28 wrz 13:23
b.: policz pochodne cząstkowe f po x i po y w punkcie (2,3)
28 wrz 13:49
Ilona: liczylam... i nie wychodzi mi to wlasnie
28 wrz 14:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokazuj obliczenia znajdziemy błąd
28 wrz 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
f'x = 6xy − 2y2 −> =18
f'y = 3x2 − 4xy −> =−12
28 wrz 14:14
Ilona: mam tak pochodna po x = 6x−y2 a pochodna po y to 3x2−4y
28 wrz 14:22
Ilona: a dlaczeho pochodna po x to 6xy−2y2?
28 wrz 14:22
Ilona: Arturze, dziekuje za pomoc! Juz rozumiem, te pochodne caly czas mi sie myla

jestem zobowiazana

uratowales moj egzamin...
28 wrz 14:25