|
| 10 | 10−3n | |||||||||||||||||
n* ln( | ) = ln( | )n = ln*( | )n = ln(1+ | )n = | ||||||||||||||||
| n | n | 3n | 3n |
| 1 | ||||||||
ln*(1+ | )n = lne1*∞ | |||||||
|
| 1 | ||
a= | << dla wygody | |
| 3 |
| n | ||||||||
lim | = ∞ | |||||||
|
policzyć
czy co
| 1 | ||
błąd jest w trzeciej linijce: to nie jest (na ogół) prawda, że (1+ | )n | |
| coś zależnego od n |
| 10/3 | ||
ta granica jest dużo łatwiejsza, bo | → 0 ... popatrz na początkową postać, nic nie | |
| n |
| 1 | ||
b mógłbyś wytlumaczyc dlaczego tak nie jest, ze (1+ | n nie zawsze ma | |
| cos zaleznego od n |
| 10 | 1 | |||||||||
= ( | )n i jezeli zauwaze ze dla n = 1 bedzie (1+ | )n czyli | |||||||||
| n | 3n | 3n |
| 10 | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
((1+ | )n =((1+ | )n = [(1+ | )3n]a | |||
| 3n | 3n | 3n |
| n | 1 | |||
a= lim | = | |||
| 3n | 3 |
| 1 | ||
3√lne = | ||
| 3 |
chodzi mi o to ze reszta bedzie
ciagle taka sama czyli 1.
Rozumiem już, dzieki za pomoc