28 wrz 13:17
28 wrz 13:23
Asia: kto pomoże to rozwiazać?
28 wrz 20:08
asia: nie mam pojęcia jak to zrobić czy ktoś pomoże

28 wrz 23:34
ICSP: pierwszy wydaje się być interesujący
28 wrz 23:37
Jolanta: najpierw dziedzinę
28 wrz 23:39
asia: a póżniej ? masakra te przykłady
28 wrz 23:42
Eta:
1/odp: x€ (−∞, −1)U(2,4)U(5,∞)
28 wrz 23:44
asia: ale jak to obliczyłaś?
28 wrz 23:47
Jolanta: jaka jest dziedzina?
póżniej przenies na lewą stronę 2x+5 pozbadz się ułamka ,pomnóz wszystko przez (x−2)
28 wrz 23:52
Eta:

2/ Możesz policzyć delty i otrzymasz :
x
2−8x+7= (x−7)(x−1)
x
2+5x+4= ( x+4)(x+1)
D= R\{−4,−1}
zamieniamy na nierówność równoważną ( iloczynową)
(x−7)(x−1)(x+4)(x+1) ≤0
x€ (−4, −1) U <1, 7>
28 wrz 23:54
asia: dziekuje ratujecie mi tylek
28 wrz 23:56
Eta:

1/ D= R\{2}
| | 18 | |
(x−2)2+ |
| > 2(x−2) +9 |
| | x−2 | |
podstawiam x−2= t ,
t
4+18t −2t
3 −9t
2>0
t
4−2t
3−9t
2+18t>0
t[ t
2(t−2)−9(t−2)]>0
t(t−2)(t
2−9)>0
t(t−2)(t−3)(t+3)>0
wracam z podstawieniem
(x−2)(x−4)(x−5)(x+1)>0
Odp: x€ ..........
29 wrz 00:04
Jolanta:

(x−2)
3+18−(2x+5)(x−2)>0
jak to wszystko policzysz otrzymasz
x
3−8x
2+11x+20>0
rozłozyłam na czynniki dzielać przez (x−4) (Najpierw podstawiałam za x dzielniki 20 i wyszło
0,gdy podstawiłam 4 tzn,że 4 jest pierwiastkiem czyli wielomian dzieli sie prze (x−4))
x
2+4x−5
x
3−8x
2+11x+20

x−4)
−x
3+4x
2
−4x
2+11x
4x
2−16x
−5x+20
5x−20
x
2+4x−5 policzyłam Δ i pierwiastki x
1=−1 x
2=5
rysuje od prawej strony od góry ponieważ przy najwyzszej potedze x
3 jest plus
29 wrz 00:07
Jolanta: Eta oczywiscie prosciej to zrobiła
29 wrz 00:11
asia: dziekuje
29 wrz 00:12
Eta:
29 wrz 00:22