wykonaj działania
Asia: | x−1 | | 2x2 | | 7 | |
| − |
| + |
| |
| x2+x+1 | | x−1 | | x3−1 | |
28 wrz 13:13
Bogdan:
a jaki wg Ciebie jest tu wspólny mianownik?
28 wrz 13:23
28 wrz 13:24
Asia: x3
28 wrz 13:28
?: ?
28 wrz 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
Asiu ... 'co to jest wspólny mianownik?'
jaki jest wspólny mianownik takich ułamków:
28 wrz 13:50
Asia: 42
28 wrz 13:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
to tak samo zrób w z tym co masz
x2+x+1 −−−− tego inaczej nie zapiszesz (bo Δ<0)
x−1 −−−− tego także
x3−1 −−−− a to może dasz radę inaczej zapisać
28 wrz 13:59
Asia: nie kumam tego...
28 wrz 18:11
Asia: jak to zrobic dziedZIna bd 0 1 a jak dalej to zapisac

?
28 wrz 19:58
Mila: x3−1=(x−1)*(x2+x+1)
dalej rób sama.
28 wrz 20:05
Mila: Pamiętaj o zastrzeżeniach− mianowniki różne od zera.
28 wrz 20:07
Asia: dziekuje
28 wrz 20:09
Mila:
28 wrz 20:09
asiaaa: czy to tak
| x−1−2x2+7 | |
| |
| x2+x+1−x−1+(x−1)*(x2+x+1) | |
29 wrz 00:07
Mila: Nie!
| | (x−1)*(x−1)−2x2*(x2+x+1)+7 | |
= |
| = |
| | (x−1)*(x2+x+1) | |
| | x2−2x+1−2x4−2x3−2x2+7 | |
= |
| =...? |
| | (x−1)*(x2+x+1) | |
29 wrz 00:13
asia: pomocy
29 wrz 00:13
asia: o kurde.. to ladnie wszystko pomylilam..
29 wrz 00:14
Jolanta: Asiu a wiesz dlaczego taki jest mianownik ?
29 wrz 00:20
Jolanta: Asiu a wiesz dlaczego taki jest mianownik ?
29 wrz 00:20
asia: | −x2−10−2x4−2x3 | |
| teraz  |
| x3 | |
29 wrz 00:28
asia: bo możemy to tak rozpisać zamiast tego x3−1 tak ?
29 wrz 00:29
Jolanta: Tak
29 wrz 00:30
asia: a jak ten wynik pewnie znów coś pomyliłam
29 wrz 00:31
asia:
29 wrz 00:38
asia: 
ehh
29 wrz 00:55
Jolanta: A jak to Ci wyszło ? np −10 ?
29 wrz 00:58
asia: −x2−2−8−2x4−2x3
−10=−2−8
29 wrz 01:05
Jolanta: Asiu tam jest −2x + 1 + 7 w mianowniku został tylko x3 a powinno być x3−1 ..Pózno sie
zobiło
29 wrz 01:12
Jolanta: −2x4−2x3−x2−2x+8 licznik Dobranoc
29 wrz 01:14
asia: dziekuje dobranoc
29 wrz 02:03