rozwiąż równania
piotrek: rozwiąż równania
A) x+3/x−2=2x
b)k2−4/k2−2=2
28 wrz 12:21
taksik: 1. dziedzina , obliczasz równania:
a) x−2≠0
b)k2−2≠0
2. mnozysz obustronnie przez to co jest w mianowniku:
a) przez x−2
b) k2−2
z lewej strony sie skróci, czyli zostanie:
a) x+3
b) k2−4
a z prawej masz
a)2x*(x−2)
b)2(k2−2)
wymnażasz i liczysz x i k , później sprawdzasz czy x i k ∊D (należą do dziedziny)
28 wrz 12:31
piotrek: tak nie wychodzi
niestety

bo tak próbowałem
28 wrz 12:40
taksik: a) d: x−2≠0
x≠2
x∊R\{2}
x+3 = 2x(x−2)
x+3 = 2x2−4x
−2x2+5x+3=0
Δ= 52 − 4*(−2)*3 = 25 + 24=49
√Δ = 7
wylicz x1 i x2
28 wrz 12:45