rozwiąż równanie rozkładając na czyniki pierwasze
kkk: 1/27x2+1/3x2+x+1=0
28 wrz 10:17
28 wrz 10:21
kkk: 127x3+13x2+x+1=0
28 wrz 10:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że:
1 = 1
3
teraz już wiesz
28 wrz 10:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
drugi sposób:
| 1 | | 1 | |
| x3 + |
| x2 + x + 1 = 0 ⇔ |
| 27 | | 3 | |
| 1*x3 + 9x2 + 27x + 27 | |
| = 0 ⇔ |
| 27 | |
| x3 + 3*3*x2+3*32*x + 33 | |
| = 0 ⇔ |
| 33 | |
dokończ
28 wrz 10:38
kkk: nie
28 wrz 10:39
kkk: ten drugi rozumiem dzięki
28 wrz 10:39
kkk: 13x2(19+1)+x+1=0
a tak jest dobrze?
28 wrz 10:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
i co to niby ma być

to jest źle przecież ... gdzie x
3
28 wrz 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
to ostateczna wskazówka −−−− wzór skróconego mnożenia
28 wrz 10:50
kkk: 13x2(19x+1)+x+1=0
28 wrz 10:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i co z tym dalej zrobisz
28 wrz 10:57
kkk: muszę jakoś wyliczyć pierwiastki
28 wrz 10:57
28 wrz 10:58
kkk: a to dobrze?
7x3+189=0
7(x3+27)=0
x3=−33 // pierwiastek trzeciego
x=−3
28 wrz 11:05